Leugenvogel

Ter voorbereiding van het Koningschieten wordt, in overleg met het zustergilde Sint Joris, een leugenvogel (onechte vogel) op de schutsboom van het Schutsweike (een bijzondere lokatie aan de kreitenmolenstraat) geplaatst. De leugenvogel is een puist; een blok vurenhout van 5 x 5 x 15 cm. Hij wordt op de zaterdag vier weken voor het Koningschieten geplaatst en twee dagen later, op de maandagochtend vanaf een half uur na zonsopgang (rond 5.30 uur) geschoten. De volgorde van het schieten wordt bepaald door de volgorde waarop de gildebroeders en gildezusters aankomen.

Het gilde dat de leugenvogel schiet, biedt die aan de kastelein van het eigen gildehuis aan. Het andere trakteert, de eerstvolgende zaterdag, alle gildebroeders en gildezusters van beide gilden die hebben mee geschoten op een rondje bier in het gildehuis van de winnaar.

Als de leugenvogel is gevallen, wordt de schutsboom gestreken en wordt er voor de daarop volgende vier weken een berkentak op geplaatst om aan te geven dat binnenkort koning wordt geschoten.