Keizer + Keizersschild

image-9Nadat een gildebroeder voor de derde achtereenvolgende maal het koningsschap verworven heeft, wordt hij keizer. Doordat een gildebroeder keizer wordt, komt hij symbolisch in het bezit van het gehele gildezilver.

Het gilde koopt dit af of terug door de keizer een keizersschild te schenken. Dit keizersschild blijft echter ook in het bezit van het gilde.

Ons gilde kan maar een keizer hebben. Indien er nog een gildebroeder zich tot keizer schiet kan hij deze functie pas op zich nemen als de eerste keizer overleden is of zich als keizer heeft teruggetrokken.

Wil van der Laak die ook in 1975 en 1978 koning was geworden van ons gilde, wist op 31 augustus 1981 voor de derde achtereenvolgende maal de koningsvogel af te schieten en zo werd hij voor zover na te gaan, de eerste keizer in de historie van ons Gilde. Op 6 maart 1982 werd de keizer tijdens een officiële plechtigheid gehuldigd voor dit unieke feit. Op deze dag kreeg hij ook het keizerszilver overhandigd.

Wil van der Laak is nog steeds de keizer binnen het gilde.

Het keizersschild is vervaardigd door de Udenhoutse edelsmid M. v.d. Besselaar naar ontwerp van kringsecretaris J. Toorians, kenner bij uitstek van de rijke historie en tradities van het Brabantse gildewezen.
Onder het schild hangt verder aan ronde schakelkettinkjes een drietal zilveren, bolgehamerde koningsvogels met kroon en goudenhalsband, dit als teken van drievoudig koningsschap van de keizer.
Dit fraaie keizersteken heeft een hoogte van 32 cm en een breedte van 28 cm en is gehangen aan een brede keten met grote schakels. Het geheel is bijzonder mooi werkstuk, waarmee zowel ontwerper als zilversmid alle eer inleggen en waarop keizer en gilde trots mogen zijn.