Hoofdman

rf_10_mg_0657De Hoofdman onderscheidt zich van zijn gildebroeders door zijn sikkel en staf. De sikkel, het zilveren Hoofdmanschild, is het symbolische restant van het harnas dat een ridder vroeger droeg als hij aan het hoofd van zijn troepen ten strijde trok.

Het huidige hoofdmansschild dateert uit 1971 en werd, door zilversmid Mari van den Bersselaar uit Udenhout, gemaakt ter gelegenheid van het zilveren huwelijksfeest van de toenmalige Hoofdman Sjaak Schoonus. Het is 20 cm lang en 7 cm breed. Op de achterzijde staan de namen van de Hoofdmannen die het schild gedragen hebben.

Jack Schoonus 1963

Christ Hogedoorn 1977

Frank van Loon 1998

Johan Vriens 2008

De staf dateert uit het jubileumjaar 1998. Op een houten stok is een dubbel zilveren schild bevestigd. Het ontwerp is van Jan Toorians en enkele gildeleden. Op het schild staat aan één zijde de Sint Lambertuskerk met de naam van de maker en schenker Mari van den Bersselaar. De andere zijde vermeldt de naam van het gilde, het oprichtingsjaar en het jubileumjaar, de symbolen van de patroonheiligen en de Bossche Boom.

Daarnaast heeft het gilde ook nog een piek; een lans uit het Engelse leger die de letters R.N. 14 draagt van het desbetreffende legeronderdeel.Hij behoorde bij de fusie in 1963 al tot de bezittingen van het gilde. De herkomst ervan is onduidelijk. De piek wordt niet meer gebruikt.