Toon Weijtmans Europa Koning

Toon Weijtmans Europa Koning

In het Poolse Tuchola is op zaterdag 25 augustus 2012 Toon Weijtmans(64) van het Udenhoutse Gilde St. Antonius-St. Sebastiaan “Europa Koning” geworden. Het Europees Koningschieten wordt om de drie jaar georganiseerd door de Europese Gemeenschap van Schuttersgilden (EGS). Meer dan 80.000 gildebroeders en zusters uit tien landen zijn bij deze organisatie aangesloten.

In totaal waren in Tuchola 320 Gilden uit heel Europa aanwezig met in totaal 15.000 Gildeleden.
Van al deze 320 Gilden mag alleen de Koning (dus 1 persoon per Gilde) deelnemen aan het Koningschieten. Voor het Sint Antonius – Sint Sebastiaan Gilde uit Udenhout was dat Toon Weijtmans.

De Koningen schoten om beurten op een houten plank waarop de houten “koningsvogel” was gemonteerd. Het mooie aan deze wijze van schieten is, dat men zeer moeizaam kan beoordelen in hoeverre de houten plank kapot is geschoten. Bij het 119e schot brak de plank en viel de vogel op de grond en was Toon Weijtmans de winnaar.
Tijdens de Kroningsmis in de Sankt Bartolomeus kerk te Tuchola, met als voorganger Bisschop Mgr. Hurkmans uit Den Bosch, werd de “Europa Koning” door de President van de EGS, Charles- Louis Prins van Merode, geïnstalleerd en kreeg hij de bijbehorende ketting omgehangen.

Toon Weijtmans mag zich nu 3 jaar Europa Koning noemen en zal de komende tijd vaak op reis zijn om Europa te vertegenwoordigen bij tal van Gilde bijeenkomsten. Zo stond er al een bezoek naar Rome in 2013 gepland en heeft hij al uitnodigingen ontvangen van Gilden uit Duitsland, Zweden, Polen, Tsjechië en Ukraine. Het zal voor Toon Weijtmans en zeker ook voor het Gilde uit Udenhout een mooie en bijzondere tijd worden.

Na 3 jaar was er een groot bedankfeest in Hertogendenbosch.

Kijk een voor het bedankfeest van Toon Weijtmans op:
Skippy-ontour

Mocht u meer informatie willen: zie hier PDF

ook via facebook is hij te volgen: (klik hier)

the movie, kijk ook op youtube. (klik hier)

Voor het laatste nieuws over de Europakoning: Klik hier